Miért választotta Thomas A. Edison Edwin C Barnes-t üzlettársának?

Azaz milyen szempontok szerint válassz Te is magadnak üzlettársat vállalkozásodba?

***************************************************************************
Verseny PJA ebédmeghívásáért FOLYTATÓDIK!
***************************************************************************
A 21. századi magyar kapitalizmus – számomra legalábbis - egyik legnagyobb tanulópénze a „Hogyan válasszak okosan üzlettársat?” kérdésköre.
Vállalkozásodat sikerre vagy bukásra ítéled attól függően, hogy kit veszel be társnak üzleti álmaid megvalósításához.
 
Nos, a következő házi feladatod, hogy megszerezd a szükséges ismereteket, ahhoz hogy üzleti álmaidat megvalósító cégvezető-tulajdonossá válj:
…bújj Edison, a nagy feltaláló és kitűnő üzletember bőrébe és…
 
 
…szedd össze, hogy milyen szempontok alapján döntött Thomas A. Edison, hogy Edwin C. Barnes-t üzlettársának választotta!
 
Figyelem! Ebben a feladatban elrejtettem egy „csavart”! Erre csak az jön rá, aki elolvassa Napoleon Hill Gondolkodj és Gazdagodj! c. könyvének 15-18. oldalán leírt történetet.
Összesen 3 kérdésre adj választ!
  1. Milyen szempontok alapján választott Edison üzlettársat?
  2. Te, mint cégtulajdonos eddig milyen szempontok alapján választottál magadnak üzlettársat? és Edison-tól tanulva
  3. Mostantól min kívánsz változtatni, hogy üzleti álmaidat maradéktalanul meg tudd változtatni?
 
A Te üzleti sikereidért!
 
Attila
 
 
Ui: Az ebédmeghívás győztesét 2009. június 12-én déli 12.30-kor fogom kihirdetni a következő Üzleti Inspirációs Péntek délelőtt végén. Amennyiben ott akarsz lenni a következő Üzleti Inspirációs Péntek Délelőttön, akkor klikkelj ide!
 
Uui: A következő Üzleti Inspirációs Péntek Délelőttön, 2009. június 12-én, Napoleon Hill Gondolkodj és Gazdagodj! c. könyvét a jelenlévő résztvevőkkel közösen fogjuk feldolgozni és felfedezni, hogy melyek a sikertitkai a maguk erejéből meggazdagodott embereknek.
 
Uuui: 2009. június 12-én bemutatom azt a szempontrendszert, amellyel a nagyon gazdag üzletemberek választanak ki üzlettársa(ka)t üzleti álmaik megvalósításához!

Hozzászólások

Kedves Attila ! Először is

Kedves Attila !

Először is hálás vagyok neked és nagyon köszönöm, hogy ilyen diszkréten veszel rá, hogy foglalkozzunk a témával.

1) Elsődlegesen Barnes választotta Edisont, Barnes akart üzlettársa lenni.
Edison meglátta Barnes arcán az égő vágyat ezért megadta neki a lehetőséget és komoly kitartástesztnek vetette alá. A „próbaidő” alatt figyelte leendő üzlettársa alkalmasságát. Edison látta, hogy leendő társa elszánt, kitartó, akadályok nem állítják meg, küzdött a kitűzött céljáért és egyre égetőbb lett benne a vágy. Hihetetlenül motivált volt célja érdekében. Edisonnak biztosan tetszett, hogy Barnes bízott és hitt a mesterben, a cégében és a termékekben (találmányokban) ez nyilván őt is motiválta és biztatta. Barnes bízott saját magában is (önbizalom) hitte, hogy el tudja adni az új terméket a diktafont és cselekedett is bizonyított. Rendíthetetlenül céltudatos, elszánt is kitartó volt Barnes.

2) eddig technikai okból családi alapon választottam, nem igazán volt sikeres választás. Ha most kellene választanom, akkor a cégem és termékem iránt elszánt, kitartó, égő vággyal érkező társat választanék. (most már értem, hogy komolyabb cégek miért kérdezik meg felvételi interjún, hogy miért pont nálunk szeretne dolgozni; az elszántság) Előtte próbára tenném, hogy el tudja –e adni a cég termékeit, ha nem akkor nem hisz benne igazán, tehát alkalmatlan. Elszánt, céltudatos, bízik a cégben és a termékekben.

3) Cselekszem, elkezdem alkalmazni a megismert receptet és bevonzom, akik célom megvalósításához szükségesek.

Kedves Attila, a válaszaim a

Kedves Attila,

a válaszaim a következők :)
1,
Szerintem nem Edison választotta partnerének Barnest hanem épp fordítva történt. Barnes választotta Edisont első körben csak gondolati síkon üzlettársának. Viszont ez a gondolat olyan mély elszántsággal párosúlt, hogy Edison felvette Barnest mint melóst. Aztán Barnes mély elszántsággal és hittel kitűzött célja meghozta a gyümölcsét. Az más kérdés, hogy ezt Edison már az elején látta Barnes szemében, nem véletlenül vette fel.
2,
Első üzlettársam testvérem volt, itt szerintem nem igen kell megmagyarázom, hogy miért. A második üzlettársammal közös célunk volt, ikerház építése eladásra. Mindenki azt mondta ezen a környéken nem lehet eladni :) Azóta eladtunk 16 lakást :P
A következő üzlettársaimat a célom és hitem ereje fogja bevonzani.
3,
Célomat kitűztem! Balatonlellén ezt többen hallották és segítettek is :) Elég durva lett, de ez a jó!
Most a célom megvalósításának tervein dolgozom. Időpontokkal alátámasztott tervek ezek.
És drága célom gőzerővel robogok feléd!

szép napot
egyre jobban
Miki

Edison üzleti partnere

Kedves Attila!

Márnagyon régen olvastam a könyvet, és most megpróbálok visszaemlékezni dolgokra, ezért valószínűleg sok helyütt nem leszek annyira pontos, mintha elolvastam volna az általad megadott oldalakat.

1. Edison fő szempontjai az üzlettárs választásakor: olyan tulajdonságokkal rendelkezzen, amelyek szükségesek a sikerhez, és őbenne (Edisonban) nincsenek meg! Minek választott volna egy tudós feltalálót, hisz ő maga is az! Neki olyan üzlettárs kellett, akivel a sikeres üzletet - egymást kiegészítve - meg tudják valósítani. Olyan kellett neki,aki tud tárgyalni, aki egy 50 e USD-t érő találmányt nem ad el lelkesedésből 10 e USD-ért, hanem képes eladni 150 e USD-ért...

2. Én mi alapján választottam? Egyszerű volt: a feleségemmel kezdtünk vállalkozásba... A cégnél, ahol dolgozom, ott viszont engem választottak azért, mert megfelelő kvalitású értékesítési szakember nem volt a cégnél.

3. A cégnél az értékesítés iránt elkötelezett kollégákat válogatom be a Sales Teambe, számukra biztosítok képzést, hogy sikeresebbek lehessenek, mint én magam. A vállalkozásomban egy MLM-üzletet kezdek építeni, ide nem olyan jellegű üzlettársak kellenek, mint Edisonnak. De sikerült találnom egy elkötelezett, sikeres "felső vonalat", akikkel jól és eredményesen tudok dolgozni.

Üdvözlettel,
K.F.

1. Milyen szempontok alapján

1. Milyen szempontok alapján választott Edison üzlettársat?

Az előttem szólók arról írtak, miért alkalmazta Edison szerény bérért Barnes-t. Barnes égő vágya, kitartása, elszántsága erre volt elég. Üzlettárssá akkor vált, amikor nagy sikerrel eladta Edison diktálógépét. Edison tehát nem a Barnes-ban meglátott lehetőség alapján választotta üzlettársának, hanem csak azután, hogy Barnes tettekkel, sikerekkel bizonyította rátermettségét.

2. Te, mint cégtulajdonos eddig milyen szempontok alapján választottál magadnak üzlettársat?

a) Én is az elért eredményeik alapján választottam ki eddigi üzlettársaimat -- és még így is ért csalódás!

b) Sajnos nem az én gondolatom, de igen nagy hatással volt rám: olyan üzlettársat érdemes keresni, akivel jól kiegészítjük egymást. Aki erős abban, amiben én gyengébb vagyok, és viszont. Az ilyen üzlettárssal állandó a vita, folyamatos a konfrontáció, sokszor egymás agyára megyünk -- hiszen másképp jár az agyunk. Ha azonban egy célért küzdünk -- elkötelezetten egymás mellett --, akkor a leghatékonyabb az együttműködés egy ilyen társsal.

Szerencsém volt több ilyen együttműködés részese lenni. Sokat sírtam. Sokat dühöngtem. Sokszor kerekedett veszekedés a vitákból. Sokszor keseredtem el. Sok ilyen együttműködés belehalt az ellentétekbe. Mégis, életem legnagyobb eredményeit így értem el.

és Edison-tól tanulva
3. Mostantól min kívánsz változtatni, hogy üzleti álmaidat maradéktalanul meg tudd valósítani?

Mindent megteszek, hogy az elkeseredés ne legyen úrrá rajtam, hogy bírjam a "gyűrődést", hogy minél jobban megtanuljak kommunikálni olyan emberekkel, akik engem kiegészítenek -- azaz másmilyenek, mint én :-)

Attila, köszönöm a kérdést! Nagy felfedezés nekem, amit most leírtam válaszul!

Kedves Attila! Válaszaim: 1.

Kedves Attila!

Válaszaim:

1. Látta Edwin C. Barnes-ben az erős elszántságot, határtalan vágyat és kitartást a kitüzött céljáért.

2. Korábban közigazgatásban dolgozta, mint személyzetis, a
kiválasztás nem az én feladatom volt, csak az előszürést
végeztem hagyományos módszerek szerint. Későb probálkoz-
tam hálózatépítéssel, de men találtam meg a megfeleő
embereket, mert magam sem tudtam pontosan, hogy mit
akarok, s milyen emberekkel szeretnék dolgozni.

3. Kitüztem és leírtam hosszú-, közép-, és rövidtávú cél-
jaimat, most már pontosan tudom mit akarok. Használom a
pozitív gondolkodást és a vonzás törvényét.

Játszani jó!

Kedves Attila,
válaszaim:
1) ...mert a "rulettkerék egyetlen forgására" kész volt feltenni a jövőjét. Azaz határozott, elszánt és kitartó a mélyen vágyott, világos cél elérésében. Edison biztos volt a sikerben.
2) Eddig önkormányzatnál és kereskedelmi cégeknél dolgoztam különböző pozícióban, tény választásomban nem elsősorban egy világos cél vezérelt, hanem a pozíció, és a külsőségek, amit "kívülről" szajkóztak mások. De megtanultam, hogy Magamért csak Én tehetek, és átértékelve a "Szerzetes, ki eladta Ferrariját" alapon megtalálva saját célom, határozottan kell cselekednem, bizalommal.
3) Kitartóbb vagyok. És természetesen fejlesztem Magam, tanulok, figyelek, "okosodom". Odafigyelek mivel táplálom elmémet is. :)

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
Ellenőrző mező
A következő ellenőrző kérdés azért szükséges, hogy elkerüljük a spam-robotok bejegyzéseit. Kérlek, töltsd ki a mezőt.
9 + 3 =
Add össze a fenti két számot, és írd a beviteli mezőbe. pl.: 1+3=4